Nieuws...

dinsdag 28 februari 2012

Topsport-infrastructuur komt niet van de grond (Het Belang van Limburg, 28/02/2012, p.4)

SINDS 2009: SLECHTS 117.805 EURO VOOR ROEISYSTEEM

BRUSSEL - In tegenstelling tot zijn beleidsintenties in 2009 maakt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) maar weinig werk van trainingsinfrastructuur voor topsport. "Waar zijn voorganger Bert Anciaux hiervoor 14 miljoen euro investeerde, heeft Muyters nog maar 117.805 euro uitgetrokken", klagen de LDD-ers Lode Vereeck en Ulla Werbrouck aan.

Om zich voor te bereiden op topprestaties en een internationaal niveau te halen, moeten topsporters kunnen beschikken over kwaliteitsvolle trainingsfaciliteiten.

Het onderzoeksrapport 'Ontwikkelingen in het topsportklimaat in Vlaanderen (2003-2007)' toonde al aan dat Vlaanderen hier slecht scoort. Dit zou ook een belangrijke reden zijn waarom Vlaanderen er nauwelijks in slaagt internationale sportevenementen te organiseren. Het afblazen van het EK Zwemmen is daar een mooi voorbeeld van: omdat de nodige financiering uitbleef, gaat dat EK in mei door in het Hongaarse Debrecen, en niet in het Antwerpse Sportpaleis.

Vlaanderen heeft vandaag al enkele goede trainingsfaciliteiten in o.a. Wilrijk (tennis), Gent (atletiek en wielrennen), Vilvoorde (volleybal) en Oostende (basketbal).

Er zou nog nood zijn aan: . Een tweede overdekte wielerpiste in Zolder, Tienen en Leuven. . Een kunstijspiste van 400 meter. . Een Olympisch trainingszwembad van 50 meter. . Een topsporthal voor vechtsporten. . Een topsporthal voor basketbal. .Verschillende terreinen voor lawaaihinderlijke motorsporten.

"Sinds zijn aantreden in juli 2009 werpt Muyters in zijn beleidsnota en in zijn vele publieke toespraken steevast op dat hij tegemoet wil komen aan de prangende behoeften en noden van de topsporters aan specifieke trainings- en wedstrijdaccommodaties", zegt Vlaams parlementslid en ex-judoka Ulla Werbrouck. "De legislatuur is nu halverwege en op basis van de opgevraagde cijfers kan ik enkel constateren dat het bij woorden blijft. De enige investering die de minister al heeft gedaan is de aankoop van een automatisch startsysteem voor kajak en roeien van 117.805 euro voor het Blosocentrum Willebroek-Hazewinkel. Voor 2012 staan er geen concrete realisaties gepland."

Absolute stilstand
Werbroucks collega Lode Vereeck vindt dit non-beleid. "Tijdens de vorige beleidsperiode 2004-2009 werd maar liefst 14 miljoen euro geïnvesteerd in topsport-infrastructuur. Akkoord, we zitten nu in andere economische tijden, maar een investering van slechts 120.000 euro in topsport-infrastructuur is voor Vlaanderen een schande."

Vereeck en Werbrouck zijn erg verontrust over het uitblijven van structurele investeringen. "De minister verschuilt zich steeds achter een nog niet afgeronde behoeftestudie en het aangekondigde 'Vlaamse Topsport-infrastructuurplan'. Beide zouden eind 2011 klaar zijn. Dat wordt nu eind 2012 zodat beslissingen pas voor 2013 zijn. Dit is de absolute stilstand."

Finse pistes alom
Een tweede excuus waar Muyters zich volgens Vereeck achter verbergt, zijn de schaarse middelen.
"Ondertussen lanceerde de minister recent wel een subsidieregelement van 6 miljoen euro voor finse pistes en sportvloeren in gemeenten. Nochtans had de Vlaamse Sportraad al gesteld dat dit een zuiver lokale bevoegdheid is. Het zijn ook kosten die de gemeenten zelf kunnen dragen, want 106 van de 308 gemeenten hebben zo'n piste zelf al gefi- nancierd." Vereeck besluit: "De Vlaamse overheid heeft een foute keuze gemaakt waardoor middelen, die broodnodig zijn voor de investeringen in topsport-infrastructuur, worden ingezet om een soort dienstbetoon aan lokale overheden te verwezenlijken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten