Nieuws...

dinsdag 8 december 2009

Whereabouts: LDD-voorstel van decreet voorziet beroepsprocedure in eigen land

Vlaams parlementslid Ulla Werbrouck (LDD) gaat vandaag/dinsdag een voorstel van decreet indienen ter vervanging van het huidige anti-dopingdecreet.

Het voorstel voorziet in een beroepsprocedure in eigen land, zowel bij afzonderlijke whereaboutsovertredingen als bij de tuchtrechtelijke vervolging 'na drie streepjes'.

Het voorstel van de LDD-politica omvat twee luiken.

Enerzijds moet het voor sporters mogelijk worden om bij elke geregistreerde overtreding beroep aan te tekenen bij een onafhankelijke instantie. Na drie 'streepjes' wordt een dossier immers gekwalificeerd als een dopingpraktijk.

De gevolgen daarvan kunnen zwaar zijn, waarschuwt ze, verwijzend naar de recente gebeurtenissen rond bokser Sugar Jackson en tennissers Yanina Wickmayer en Xavier Malisse.

Daarnaast voorziet het voorstel ook in een Vlaamse beroepsprocedure bij tuchtrechtelijke vervolging na drie overtredingen. Nu moeten sporters daarvoor naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne.

"Niet alle elitesporters verdienen echter voldoende geld en kunnen bijgevolg soms amper zo'n procedure bekostigen," klaagt de voormalige judoka.

Concreet wil LDD administratief beroep mogelijk maken bij de disciplinaire commissie tijdens de opbouw van het administratieve dossier.

Van zodra het om een vervolgde dopingpraktijk gaat, wordt het recht op een tweede aanleg in Vlaanderen ingeschreven. Dit is ook te organiseren door de sportfederaties, waarvan de meeste zich al verenigd hebben in het Vlaams Dopingtribunaal.

"De nodige instanties om het decreet snel uit te voeren bestaan", verduidelijkt voorzitter Jean-Marie Dedecker. "Het volstaat om het decreet te veranderen en hen die bevoegdheden toe te wijzen."

Tenslotte bevestigt Werbrouck dat er een plaats moet blijven voor het TAS.

Maar vooraleer men naar het TAS moet stappen, wordt er een tweede aanleg in eigen land en volgens eigen rechtsregels georganiseerd om zodoende de rechten van verdediging van de elitesporters te maximaliseren.

"We kunnen niet uit het internationale verhaal stappen, want dan zetten we Vlaanderen op heel wat vlakken buiten spel," aldus het parlementslid.

Lees hier het volledige voorstel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten