Nieuws...

donderdag 10 december 2009

Voorstel van Ulla Werbrouck kan 152 topsporters behoeden voor schorsing

Minister Muyters heeft in de commissie van het Vlaams parlement aangegeven dat er op dit ogenblik 3 sporters zijn die volgens het anti-dopingdecreet 3 streepjes achter hun naam hebben, 8 met 2 streepjes en 144 met één streepje. In totaal zijn er 680 sporters in Vlaanderen onderworpen aan de where-abouts verplichtingen, 3 van hen zijn of zullen binnenkort worden geschorst. Voor LDD is het belangrijk dat de 152 topsporters die een sanctie riskeren alsnog de kans krijgen om zich te verdedigen, vooraleer ze voor het voldongen feit van de schorsing worden geplaatst.

Ulla Werbrouck, Vlaamse parlementslid LDD: “Wij hebben een voorstel van decreet ingediend om het ergste te voorkomen. Vooral de 8 sporters die al 2 streepjes hebben ‘opgelopen’ moeten de kans krijgen om zich te verdedigen voordat het onvermijdelijke gebeurt. Ze moeten hier in Vlaanderen de kans krijgen om de eventuele fout of nalatigheid toe te lichten, eventueel te betwisten, en dat moet voor iedere overtreding mogelijk zijn, omdat de sanctie anders niet in verhouding staat tot de overtreding.”

Minister Muyters heeft over het dossier Wickmayer ook uit de biecht geklapt, en gezegd dat Yanina Wickmayer in 2008 diverse maanden meedraaide in een proefproject van het ADAM systeem. De minister gebruikt dit feit om sommige collega’s de les te spellen omdat ‘velen zich lieten meeslepen in een emotionele collectieve verontwaardiging en niet geremd waren door de kennis van het dossier.”

Ulla Werbrouck: “Los van het feit of Muyters hiermee het geheim van het dossier schendt, moet de minster niet zo hoog van de toren blazen. Hij was het die in de algemene hysterie rond de schorsing van Malisse en Wickmayer heeft voorgesteld om aan de ongelukkige topsporters financiële steun te geven om in beroep te gaan. Minister Muyters zou beter werk maken van een eigen administratieve beroepsprocedure hier in Vlaanderen, en mijn voorstel van decreet zo snel mogelijk overnemen. Voor meer dan 150 topsporters kan hij nu het verschil maken, en daarvoor hoeft hij geen eurocent belastingsgeld uit te geven.”

LDD beklemtoont in het voorstel van decreet (hierbij) de noodzaak om nu de rechten van verdediging van de elitesporters te maximaliseren. Bij de opbouw van het administratief dossier moet de mogelijkheid worden ingeschreven om beroep te kunnen aantekenen bij de disciplinaire commissie na en per kennisgeving van een registratie van een streepje. Bovendien dient in een tweede aanleg te worden voorzien in de tuchtrechtelijke procedure als een elitesporter van een dopingpraktijk wordt beschuldigd voordat hij of zij naar het TAS moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten