Nieuws...

maandag 2 juli 2012

Het Olympisch alfabet: Ulla (Het Nieuwsblad, p. 16, 1/7/2012)


In het kader van de reeks 'Olympisch alfabet' besteedde het Nieuwsblad op Zondag gisteren aandacht aan de letter U. Drie keer raden wiens naam er begint met een U. Lees hierna de bijdrage vanuit het Nieuwsblad.

Er zijn niet zoveel mensen van wie een voornaam voldoende is om een belletje te doen rinkelen. Elio, Jean-Marie, Justine, Helmut, ... Ondanks het feit dat ze al tien jaar met judo is gestopt, is dat ook het geval voor Ulla Werbrouck. De toen 24-jarige West-Vlaamse was op de Spelen van Atlanta in 1996 de allereerste Belgische vrouw die erin slaagde een olympische titel te veroveren. Op twee seconden van de laatste gong vloerde ze in de finale de Japanse Yoko Tanabe.

En gelukkig voor haarzelf pakte Werbrouck die gouden medaille, want ze was een van de beste judoka's ter wereld in de jaren negentig, maar toch dreigde haar palmares zonder mondiale titel te blijven. Ulla haalde dertien keer op rij een medaille op het Europees kampioenschap, waaronder zes Europese titels op rij, maar ze pakte telkens naast de wereldtitel. Op de Spelen van Barcelona in 1992 zakte ze door haar knie en op de Spelen van Sydney in 2000 eindigde ze na een mislukte eerste kamp vijfde.

In 2002 stopte Werbrouck met judo en kreeg ze haar eerste van drie zonen. Sedert 2007 zit ze voor LDD, de partij van haar mentor Jean-Marie Dedecker, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Samenstelling: Marc Mercy

© 2012 Corelio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten