Nieuws...

vrijdag 27 januari 2012

Sportmedische keuring: alle sporters moeten medisch gekeurd kunnen worden (Belga, 17/01/2012)

BRUSSEL - De plannen van de Belgische voetbalbond KBVB om  alle 400.000 aangesloten jeugdspelers een sportmedische keuring te  laten ondergaan, is een goede zaak. Maar als het van Vlaams parlementslid Ulla Werbrouck (LDD) afhangt zouden alle deelnemers aan een sportmanifestatie medisch gekeurd moeten kunnen worden, niet door iedereen  te onderwerpen aan een hartscreening maar op basis van een grondige anamnese (gerichte vragenlijst van dokter).

Werbrouck verwijst naar een voorstel dat ze al in november 2009 indiende in het Vlaams Parlement, maar dat sindsdien ligt stof te vergaren. In dat voorstel pleit de LDD-politica voor een betere communicatie rond de mogelijke gezondheidsrisico's van sporten en voor een
bredere medische keuring.

Volgens Werbrouck voorziet het huidige beleid enkel een verplichte medische keuring voor getalenteerde sporters. En buiten de motorcross bepalen de sporttakken ook zelf welke regels voor medische keuring ze toepassen.

Als het van Werbrouck afhangt, zou men de medische keuring voor alle sporters die deelnemen aan een sportmanifestatie moeten kunnen verplichten. "Dat wil niet zeggen dat er voor alle sporters een hartscreening uitgevoerd dient te worden, maar wel dat er op basis van een grondige anamnese een diagnose gesteld wordt en dat op basis daarvan de risicogevallen doorgestuurd worden naar de cardiologen", luidt het.

Werbrouck haalt haar voorstel nu van onder het stof en wil het opnieuw indienen. "Ik zal in de komende week zoeken naar een politieke meerderheid om dit voorstel van resolutie goedgekeurd te krijgen", zegt ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten