Nieuws...

vrijdag 4 juli 2008

"Olympische premies belastingvrij voor Belgische medaillewinnaars"

Ulla Werbrouck dient een wetsvoorstel in om te voorkomen dat Belgische Olympische medaillewinnaars belastingen moeten betalen op hun Olympische premies.

“Ik heb als sporter problemen gehad met de politiek", stelt het kamerlid van Lijst Dedecker (LDD). "Nu wil ik als politica iets terugdoen voor de sport.” Werbrouck heeft het voorstel uitgewerkt vanuit eigen ervaring. “De gouden medaille van Atlanta van 1996, die ik met niks zou willen ruilen, heeft mij achteraf toch financiĆ«le miserie bezorgd.”

Momenteel worden sporters belast op de premies die ze krijgen. Werbrouck "In andere sectoren geldt wel een belastingvrijstelling op geldprijzen, subsidies en geldpremies. Zo hoeft een wetenschapper die een Nobelprijs wint geen belastingen te betalen. Evenmin een musicus die een prijs wegkaapt op de Koningin Elisabethwedstrijd." Werbrouck wil dat deze maatregel ook geldt voor Olympische medaillewinnaars.

Kwestie van respect
“Ze zijn niet alleen de ambassadeurs van hun sport, maar ook van hun land en de bevolking. Het zou dan ook van respect getuigen als de overheid er voor zorgt dat ze die premie belastingvrij ontvangen.”

De Belgen die een gouden medaille behalen in Peking krijgen een premie van 50.000 euro. Voor haar gouden medaille in Atlanta ontving Werbrouck in 1996 een premie van 25.000 euro. Toenmalig premier Jean-Luc Dehaene beloofde haar bij de aankomst in Zaventem dat ze de premie belastingvrij zou ontvangen. Een belofte die niet werd gehouden. Het gevolg? Ze gaf de premie niet aan en kreeg wat later een boete van de belastingdienst.

Werbrouck: “Ik verwijt die mensen niets. Zij deden alleen maar hun werk. Maar wel de politiek, die haar woord niet had gehouden en valse beloftes heeft gedaan. Uiteindelijk werd na ongeveer tien jaar gepalaver de boete kwijtgescholden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten