Nieuws...

vrijdag 1 juni 2012

Normering luchtkwaliteit zwembaden aankomende

De Vlaamse minister van Leefmilieu Joke Schauvliege zal de huidige grenswaarde voor gebonden chloor in zwembadwater verlagen en normen invoeren voor de luchtkwaliteit in zwembaden. Beide aanpassingen zullen worden opgenomen in de VLAREM-wijziging die eind dit jaar zal worden doorgevoerd. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Ulla Werbrouck op een parlementaire vraag. Ulla Werbrouck vindt de aanpassingen van de minister een logische stap in de bestrijding van de negatieve gezondheidseffecten van chloor als desinfecteerproduct van zwembadwater.


De discussie over de gevolgen van het gebruik van chloor als desinfecteerproduct van zwembadwater was dit voorjaar al een aantal keer brandend actueel. Minister Vandeurzen kondigde naar aanleiding van een onderzoek van de Hoge Gezondheidsraad naar chloor in zwembaden een aantal voorstellen ten opzichte van zijn collega-minister Joke Schauvliege aan om de kwaliteit van het zwembadwater nog te verbeteren. Daarna berichtten de media over een recent geval in Limburg (Leopoldsburg), waar 28 leden van een zwemclub astmaklachten door inademing van giftige lucht van het zwembad vertoonden. Longspecialist Lieven Dupont stelde toen ook voor om opnieuw na te denken over de invoering van algemene normen voor de luchtkwaliteit. Hierop bevroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Ulla Werbrouck Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege over haar standpunt ten aanzien van de voorstellen van haar collega-minister Vandeurzen. “Uit het antwoord van minister Schauvliege blijkt dat ze positief staat ten opzichte van de voorstellen van haar collega Vandeurzen. Zowel de vermindering van de huidige grenswaarde van gebonden chloor naar 0,6 milligram per later als het opleggen van een richtwaarde voor trichloramines in de lucht van 300 microgram per kubieke meter en een grenswaarde van 500 microgram per kubieke meter, zal opgenomen worden in de VLAREM-wijziging die eind dit jaar zal worden doorgevoerd”, duidt Ulla Werbrouck, “Ik vind dit een logische en goede stap van de minister in de bestrijding van de negatieve effecten die chloor als desinfecteerproduct van zwembadwater op de gezondheid kunnen inhouden. In die zin steunt LDD deze aanpassingen van de VLAREM omwille van het gezondheidsbevorderend effect.”

Naast het invoeren van algemene normen voor de luchtkwaliteit in zwembaden en een verlaging van de norm van gebonden chloor, rest nog de discussie over de zoektocht naar effectieve en efficiĆ«nte, alternatieve desinfecteerproducten voor zwembadwater. Ulla Werbrouck: “Ondanks de toekomstige gezondheidsbevorderende wijzigingen aan VLAREM, blijft het volgens onze fractie ook essentieel dat we de ogen openhouden voor alternatieven van chloor als desinfecteerproduct voor zwembadwater. Chloor genereert nu eenmaal negatieve gezondheidseffecten. De eerlijkheid gebiedt ons echter om te zeggen dat momenteel nog geen voldoende valabel alternatief voor chloor beschikbaar is. Echter wil ik hierbij de ministers Schauvliege en Vandeurzen oproepen om hun ogen open te houden voor ontwikkelingen en bevindingen van alternatieve desinfecteertechnieken in binnen- en buitenland.”

1 opmerking:

  1. Dit is spectaculair! Simpel gezegd Ik waardeer uw geschreven inhoud van het lezen van iedere keer dat ik voer alarmtoon.

    http://www.inuwtuin.nl/zwembaden

    BeantwoordenVerwijderen