Nieuws...

vrijdag 27 januari 2012

Muyters zet mes in topsportscholen (Het Nieuwsblad, 14/06/2011, pagina 12)

Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) snoeit in de Vlaamse topsportopleidingen. Vanaf 1 september verdwijnt handbal, maar ook judo en atletiek moeten gevoelig afslanken omdat ze te weinig toppers leveren. 'Een schande', fulmineert Ulla Werbrouck (LDD). 'Muyters voert dit stilzwijgend en veel te snel door.' Opschudding in de Vlaamse topsportscholen. Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft een plan klaar om de topsportopleidingen flink af te slanken. Grootste slachtoffer wordt het handbal: vanaf 1 september verdwijnt de balsport in het eerste, derde en vijfde middelbaar van de topsportschool. In het schooljaar 2012-2013 gaan het tweede, vierde en zesde jaar voor de bijl.

Alarmkreten
Ook atletiek deelt in de klappen: afstandslopen (800 meter tot marathon) wordt in de eerste twee graden opgedoekt. Ook in andere sporttakken, waaronder judo, verdwijnt de eerste graad. 'Van de 17 topschoolsporten in Vlaanderen blijven enkel tennis, tafeltennis, zwemmen en gymnastiek buiten schot', signaleert Vlaams Parlementslid Ulla Werbrouck (LDD). De ex-topjudoka luidt de noodklok na 'alarmkreten uit het veld'. 'Philippe Muyters hanteert de botte bijl. De topsportscholen creëren te weinig toppers, en zonder enig debat hakt hij zomaar in opleidingen. Vanaf 1 september, dat is véél te snel.'
De hervorming volgt na een evaluatie per sporttak van de zes Vlaamse topsportscholen. Die werden in 1998 opgericht om zoveel mogelijk topatleten te vormen én (olympische) medailles te winnen. Maar hun impact blijft gering, zo bleek in februari al uit onderzoek van de VUB. Slechts 54 procent van alle Vlaamse sporters die ooit de top 8 van Europa bereikten, kwam uit de topsportschool.

Aanbevelingen taskforce
Om dat cijfer op te krikken werkte Muyters met de Taskforce Topsport - waarin ook Bloso en de sportfederaties zetelen - aanbevelingen uit. Belangrijkste ingreep is - naast de aftocht van handbal - het einde van topsport in de eerste graad (behalve voor zwemmen, (tafel)tennis en gymnastiek). 'De instroom van beginnend talent is te klein, de kwaliteit ligt te laag', luidt het.
Voortaan moeten de sportfederaties en de lokale sportclubs ontluikend sporttalent opspeuren en ontwikkelen. 'De clubs leren de basisvaardigheden aan, en op latere leeftijd stromen de toptalenten door richting topsportschool', is de redenering. Op extra geld hoeven de federaties en hun clubs daarvoor wel niet te rekenen.

Stilzwijgend
'Compleet fout. Geen enkele sportclub biedt evenveel structuur als een topsportschool', reageert Ulla Werbrouck. 'Clubs hebben de middelen niet. En zijn onze topsportscholen net niet opgericht omdat het clubniveau te laag ligt? Muyters haalt het hele sportbeleid onderuit.' LDD ergert zich vooral aan het feit dat de Vlaamse regering de hele operatie blijkbaar 'stilzwijgend' wil doorvoeren. 'Een totaal gebrek aan parlementaire reflex', foeteren Werbrouck en LDD-fractieleider Lode Vereeck. 'LDD stelt minister Muyters maandenlang parlementaire vragen, zonder antwoord. Terwijl het parlement van niks weet, blijken de knopen al doorgehakt. Schandalig, is topsport dan geen debat waard? Muyters verklaarde trouwens steeds dat hij de Olympische Spelen van 2012 afwacht om maatregelen te nemen.'
De komende weken staat nog overleg gepland tussen de Taskforce en de Vlaamse sportfederaties. Zo hoopt de Vlaamse Atletiekliga de afschaffing van topsport in de eerste en tweede graad te voorkomen. 'Ook al pieken afstandslopers pas op latere leeftijd, ze moeten tijdig professionele vorming krijgen. Jongeren bewegen vandaag immers veel te weinig', aldus topsportcoördinator Tille Scheerlinck.

Het Nieuwsblad
Vincent Douchy
© 2011 Corelio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten