De derde plaats van de voormalige wereldtopper in het skeeleren Bart Swings op het WK allround schaatsen doet de Belgische sportwereld luidop dromen van een Belgische medaille op de Olympische Winterspelen ‘14. Volgens zijn huidige trainer Bart Veldkamp kan Swings volgend jaar in het Russische Sochi effectief meedoen voor medaillewinst op drie Olympische afstanden. Bart Veldkamp, die nota bene in 1998 als genaturaliseerde Nederlander voor de eerste Belgische schaatsmedaille op de Winterspelen zorgde, meent echt dat zijn poulain volgend jaar de concurrentie aan kan gaan met de o.a. de Nederlandse schaatstopper Sven Kramer.
Een jaar voor de start van de Olympische Winterspelen lijkt alles dan ook volgens plan te verlopen. Maar niet alles is zoals het lijkt. In de media liet Bart Swings namelijk al meermaals het volgende optekenen: “Vanuit Bloso en het BOIC krijg ik hulp. Maar het is nog niet helemaal zoals ik het wil. Zonder hen zou het evenwel niet lukken.” Het Bloso komt tussen voor een deel van zijn stage- en trainingskosten. Om een structurele en professionele voorbereiding in functie van de Olympische Winterspelen op poten te zetten is dergelijke ondersteuning evenwel volstrekt onvoldoende.
De Vlaamse minister van Sport pretendeert altijd dat hij een ‘voorwaardenscheppend topsportbeleid’ voert, maar tussen gepretendeerd en gevoerd beleid bestaat een hemelsbreed verschil. In de periode 2009 – 2012 investeerde de minister bijna 75 mio euro in het Vlaamse topsportbeleid. Hiervan ging slechts 127.000 euro naar snelschaatsen, de sport van Bart Swings. In deze periode ontving het snelschaatsen zodoende 0,17% - U leest het goed – van het volledige Vlaamse topsportbudget. Ter vergelijking: de Vlaamse overheid investeerde 44 keer meer in gymnastiek dan in snelschaatsen. Dit terwijl tijdens de vorige twee Olympiades de Vlaamse gymnasten geen enkele medaille op een WK of Olympische Spelen binnengehaald hebben.
U kunt nu zeggen: België is geen wintersportland en heeft geen traditie in snelschaatsen, dus het is logisch dat we in andere sporten investeren zoals wielrennen, atletiek of gymnastiek. Op zich is dat ook geen foute redenering. Maar wilt dat zeggen dat we Vlaamse topsporttalenten in Olympische wintersportdisciplines aan hun lot moeten overlaten wanneer we eindelijk een waar talent hebben? Mijn antwoord is neen! Elke sporter die het verdient, en dit ongeacht de beoefende sporttak, moeten we kansen durven bieden met oog op medaillewinst.
En het is waar. Bloso komt momenteel tussen voor een deel van de stage- en trainingskosten, maar dat is in de verste verte niet voldoende om van een ‘voorwaardenscheppend topsportbeleid’ te kunnen spreken. Die arme Bart Swings is, door structureel non-beleid inzake topsporttrainingsinfrastructuur van de Vlaamse overheid, niet alleen genoodzaakt om naar het Duitse Inzell te trekken om te kunnen trainen omdat Vlaanderen geen overdekte 400m kunstijsbaan heeft. Daar bovenop komt nog eens dat de jongen zo’n beperkte financiële armslag heeft dat hij zijn coach amper dertig dagen kan betalen. En, als klap op de vuurpijl, heeft Swings, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Seppe Smits, geen tewerkstellingscontract bij Bloso. Dit omdat snelschaatsen niet tot de zogenaamde topsporttakkenlijst behoort, een lijst met sportdisciplines die overwegend de topsportsubsidiering bepaalt.
Is dit dan hoe Vlaanderen omspringt met zijn topsporttalenten? Is dit dan het ‘voorwaardenscheppend topsportbeleid’ waarover minister Muyters almaar spreekt? Wanneer we in Vlaanderen beschikken over topsporttalenten genre Bart Swings dan moeten we als Vlaamse overheid durven om hierin te investeren. De sporttak mag daarbij geen bepalende factor zijn. Investeer rechtstreeks in individuele topsporters en koppel ze los van de sportfederatie. Geef hen een budget waarvan ze kunnen leven, hun stages en trainingskampen kunnen financieren en een trainer kunnen bezoldigen. Enkel deze oplossing biedt een reële en structurele overlevingskans aan dergelijke witte raven binnen de mondiale topsportwereld.
Ulla Werbrouck
Vlaams volksvertegenwoordiger
Geen opmerkingen:
Een reactie posten