Nieuws...

vrijdag 17 mei 2013

Dopingregels inzake cannabisgebruik versoepelt

Afgelopen weekend kwamen de Raad van Bestuur van het Wereld Antidoping Agentschap (WADA) evenals de WADA Foundation Board samen in Montreal. Niet enkel de herziening van de WADA-code was daarbij het gespreksonderwerp. Er werd eveneens gediscussieerd over het gebruik van cannabis in wedstrijdverband.

Naar aanleiding van dit gesprek besloot de Raad van Bestuur om een onmiddellijke aanpassing door te voeren aan de drempelwaarde voor marihuana. Marihuana blijft op de verboden lijst binnen wedstrijdverband staan, het is nooit verboden geweest buiten wedstrijdverband, maar de drempelwaarde wordt opgetrokken naar 150 nanogram per milliliter. Zo wenst het WADA de echte gebruikers binnen wedstrijdverband op te sporen.

dinsdag 14 mei 2013

Ogen openhouden voor alternatieve ontsmettingsmiddelen


Toxicoloog Alfred Bernard, verbonden aan de universiteit van Louvain-la-Neuve, legde gisteren nogmaals de nadruk op de mogelijke negatieve gezondheidseffecten van chloor in zwembadwater. Volgens zijn recent onderzoek maken kinderen die in hun eerste drie levensjaren dertig uur doorbrengen in een zwembad een driedubbele kans om enkele jaren later allergieën te vertonen. Vlaams volksvertegenwoordiger volgt al een aantal jaren de problematiek inzake de relatie chloor en gezondheid op. Ulla Werbrouck: “Een verdere verlaging van de norm van gebonden chloor in zwembadwater evenals het zoeken naar alternatieve desinfecteerbijproducten zijn voor mij primordiaal.”

dinsdag 7 mei 2013

Vlaanderen ondersteunt geen zwembaden, maar blijkbaar zijn Finse pisten en sportvloeren anders?


De laatste maanden en weken lees ik in de media verschillende artikels over burgemeesters die aanklagen dat door de verouderde infrastructuur en de strenge milieuwetgeving steeds meer zwembaden aangepast, gesloopt of herbouwd moeten worden. Wegens de precaire financiële situatie zijn vele steden en gemeenten genoodzaakt om de financiële broeksriem aan te halen. Hierdoor kunnen ze de kosten voor de nieuwbouw, renovatie en het onderhoud van een zwembad op dit ogenblik moeilijk te dragen. Meerdere steden en gemeenten zijn dan ook vragende partij om zwembaden te verwezenlijken d.m.v. een intergemeentelijke samenwerking. Een aantal onder hen gaat zelfs nog verder en vraagt financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid.

maandag 6 mei 2013

Ook onder nieuw antidopingdecreet geen beroepsprocedure in eigen land


5 november 2009, de dag dat een heuse media-hetze ontstond n.a.v. de zaak Wickmayer – Malisse. Beide tennisspelers werden toen door het Vlaams Dopingtribunaal (VDT) veroordeeld tot één jaar effectieve schorsing omwille van het slecht invullen van hun ‘whereabouts’. Dia dag was slechts één positief punt te vermelden. Middels deze hetze kwam namelijk aan het licht dat de toenmalige Vlaamse dopingreglementering een beroepsprocedure in eigen land ontbrak. 

De constatering dat de Vlaamse regelgeving geen beroepsprocedure voorzag, vormde de aanleiding voor mijn voorstel van decreet. Drie jaar lang bleef mijn voorstel stof vergaren in de coulissen van het Vlaams parlement, tot vorig jaar uiteindelijk het nieuwe ontwerp van antidopingdecreet besproken werd.