Nieuws...

maandag 24 december 2012

donderdag 20 december 2012

Waar komt een (mogelijke) nieuwe Vlaamse wielerpiste?

Vlaanderen beschikt momenteel over één overdekte wielerpiste, het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx te Gent. En deze wielerpiste is populair, razend populair zelfs. Wekelijks stormen ruim 1.200 wielrenners en recreatievelingen tijdens de avonduren en gedurende het weekend over de overdekte piste. De wielerpiste kent zelfs zo’n overweldigend succes dat het meer dan eens gebeurt dat het aantal renners op de piste moet beperkt worden tot 100. Net als in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg zou je hier kunnen spreken van een wachtlijst, maar dan een wachtlijst om te kunnen sporten.

De vraag naar een tweede Vlaamse overdekte wielerpiste klinkt dan ook al even. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de eerste dossiers voor een bijkomende overdekte wielerpiste in de pers gelanceerd werden. In 2010 lanceerde de stad Leuven het idee voor de bouw van een wielerpiste op het provinciaal domein van Kessel-Lo. In 2011 luidde het in Herentals dat de stad Herentals er alles aan zou doen om een overdekte wielerpiste naar de stad te halen. Begin 2012 lanceerde de provincie Limburg en de Vlaamse wielerschool dan weer het idee om een overdekte wielerpiste te realiseren aan het circuit in Zolder.

woensdag 19 december 2012

Beleidsbrief Jeugd 2012-2013 – plenaire bespreking

Onze fractie gelooft in de kracht van een kritische en participerende jeugd. Daarom dat ik in dit debat de mogelijkheid aanwend om mij tot de minister van Jeugd te richten.

Allereerst een algemene opmerking. De beleidsbrief Jeugd op zich is onvoldoende om te kunnen spreken van een voldragen jeugdbeleid, ook andere ministers hebben bepaalde verantwoordelijkheden. Ik denk aan de jeugdwerkloosheid, ik denk aan opleiding en vorming van onze jeugd, ik denk aan het aanleren van een gezonde en sportieve levensstijl, enzovoort. Samenwerking over beleidsdomeinen heen is onontbeerlijk.

vrijdag 14 december 2012

Meldpunt 1712 rondt de kaap van 2.000 meldingen.

Het centraal meldpunt Geweld, Misbruik en Kindermishandeling 1712 ontving in de periode maart – november 2012 meer dan 2.000 meldingen. Dit deelde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen mee aan Vlaams volksvertegenwoordiger Ulla Werbrouck. De volksvertegenwoordiger is tevreden dat het centraal meldpunt ondertussen succesvol van de grond gekomen is, maar verwacht van de minister doorgedreven inspanningen om het meldpunt meer bekend te maken bij de Vlaming.

woensdag 12 december 2012

Zaak-Wickmayer en Malisse definitief van de baan

Volgens het Nieuwsblad is het nu officieel: Xavier Malisse en Yanina Wickmayer kunnen zich terug volledig concentreren op hun sportieve carrière. Hun whereaboutszaak is juridisch van de baan. Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Ulla Werbrouck (LDD) is dit geen verassend nieuws. “Reeds begin maart, toen ik kennis nam van de vernietiging van het besluit betreffende de ‘whereabouts’, stelde ik dat dit arrest van de Raad van State serieuze gevolgen zou hebben op de hangende zaken van o.a. Wickmayer en Malisse. Een eerste vrijspraak van Damien Broothaerts, gevolgd door de terugtrekking van het WADA in de zaak-Wickmayer en Malisse sterkte mij in deze overtuiging.”

donderdag 6 december 2012

Topsportactieplan - Werbrouck teleurgesteld over nieuw plan (Belga, 6/12/2012)

BRUSSEL 06/12 (BELGA) = Vlaams parlementslid Ulla Werbrouck (LDD) vindt het nieuwe Topsportactieplan teleurstellend. "De Vlaamse topsportwereld had nood aan structurele en fundamentele verandering. Die staan er allerminst in. Bovendien wordt het tot op heden gevoerde beleid voor overgrote mate gecontinueerd. Het is met andere woorden opgewarmde soep in een andere kom", vindt de gewezen olympisch kampioene judo.

Werbrouck meent op dat minister van Sport Philippe Muyters te veel plant op korte termijn. "Topsport vraagt lange termijn plannen en visies. Er is dus absoluut nood aan een plan op lange termijn. In 2008 keek men in Nederland al naar de Olympische Spelen van 2028. In Vlaanderen keken wij naar 2012", luidt het.

Ze pleit ook voor een directe ondersteuning van de topsporter op basis van de geleverde sportieve prestaties en niet op basis van vooraf vastgelegde sporttakken en een hieraan vasthangende topsportfederatie. Ze verwacht ook niet dat het aanstellen van een high performance manager fundamenteel iets zal oplossen.

LOD/(DRM)/

'Als we zo blijven aanmodderen, zullen we blijven achteruitgaan' (De Morgen, 6/12/2012)

Interview - Ulla Werbrouck (LDD) niet te spreken over topsportbeleid van Philippe Muyters (N-VA)
Werbrouck: 'Maak een topsportcentrum, zoals in de buurlanden, waar er kruisbestuiving kan plaatsvinden'

Vandaag stelt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) zijn actieplan voor dat Vlaanderen over vier jaar in Rio meer olympische medailles moet opleveren. Maar Vlaams parlementslid Ulla Werbrouck (LDD) heeft er al geen goed oog in.

Nee, niet alles aan het sportbeleid van Philippe Muyters is verkeerd, benadrukt Ulla Werbrouck. "Voor een stuk hebben zijn plannen zeker gewerkt, hij heeft een aantal dingen gerealiseerd. Maar de structurele, broodnodige ingrepen, die blijven achterwege", meent ze. Werbrouck, zelf goed voor een gouden medaille in het judo op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, ziet het met lede ogen aan. "Vijf Vlaamse medailles wilde Muyters in 2012 halen, zei hij bij de voorstelling van zijn Topsportactieplan Vlaanderen in 2009. Het is er eentje geworden (België behaalde drie medailles in Londen, voor Vlaanderen keerde alleen zeilster Evi Van Acker terug naar huis met brons, avb). We gaan er steeds verder op achteruit en als we zo blijven aanmodderen, zullen we blijven achteruitgaan." Veel goede hoop dat het nieuwe Topsportactieplan dat Muyters vandaag voorstelt en dat de Vlaamse atleten naar Rio 2016 moet leiden, beterschap zal brengen, heeft Werbrouck niet.

woensdag 5 december 2012

TSAV III: kracht van verandering of meer van hetzelfde?

Morgen stelt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters zijn Topsportactieplan III voor in het Vlaams Parlement. Een plan waarmee vorm gegeven wordt aan het topsportbeleid voor de Olympiade Rio 2016. Dit plan moet dan ook het pronkstuk worden van het topsportbeleid van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. Het vorige Topsportactieplan II werd namelijk nog voorbereid onder impuls van diens voorganger Bert Anciaux. Dit plan heeft minister Muyters echter volledig zelf voorbereid en uitgewerkt.

Er wordt dan ook al geruime tijd uitgekeken naar de nieuwe beleidsdoelstellingen van het actieplan. Zullen er nog meer medailles vooropgesteld worden als in het Topsportactieplan II? Met dit plan gingen we namelijk 5 Vlaams medailles binnenrijven op de Olympische Spelen en 7 op de Paralympische Spelen. De Olympische Spelen zijn echter qua Vlaamse medailles uitgedraaid op een sisser. Op de Paralympische Spelen strandden de atleten weliswaar op een zucht van de beoogde doelstelling, maar op de Olympische Spelen, 80 mio euro ten spijt, rijfden we slechts éénmaal Olympisch metaal binnen.