Nieuws...

woensdag 30 december 2009

maandag 21 december 2009

Autosport: Baguette

Baguette is beste Belgische rijder van 2009

Bertrand Baguette is vrijdag in Brussel voor de eerste keer in zijn carrière uitgeroepen tot beste Belgische rijder van 2009.

Bertrand Baguette heeft deze overwinning te danken aan zijn titel in de World Series by Renault.
Laurens Vanthoor , jonge Limburger, is tweede in dit klassement
Thierry Neuville vervoegt het eindpodium.

Skiën: Jeroen Van den Bogaert

Jeroen Van den Bogaert naar Winterspelen in Vancouver

Jeroen Van den Bogaert eindigde als zesde in de FIS-slalom in het Zwitserse Sankt-Moritz. 'Jerke', voor wie het pas de eerste FIS-wedstrijd van het seizoen was, zette een tijd neer van 1:30.88. Hij was was 1.95 seconden trager dan de Russische winnaar Sergei Mataikov.

Jeroen Van den Bogaert, 30 jaar en Belgisch kampioen in de reuzenslalom, voldoet met zijn zesde plaats aan de selectiecriteria van het BOIC voor de Olympische Spelen van februari in Vancouver.

dinsdag 15 december 2009

Jonathan Thomas en Chloé Graftiaux Belgisch kampioen boulderen

Jonathan Thomas en Chloé Graftiaux zijn in Gent Belgisch kampioen boulderen geworden. Bij de mannen was het zilver voor Siebe Vanhee. Nicolas Mathieu en Raphaël Fernandez deelden het brons.

Bij de vrouwen ging Graftiaux Magali Hayen en Mathilde Brumagne voor.

Zwitser Philippe Guerdat nieuwe jumpingcoach van België

De Zwitser Philippe Guerdat heeft zijn akkoord gegeven om zich bezig te houden met de selectie en omkadering van de Belgische jumpingploeg. Dat heeft de Belgische ruitersportfederatie laten weten.

Hij zal zijn functie op 1 januari opnemen.

Philipoom wint WB driebanden Hurghada

Jozef Philipoom heeft zaterdag in Hurghada (Egypte)de vijfde en laatste WB-manche driebanden van het seizoen gewonnen. In de finale versloeg de 45-jarige Belg met 3-2 (3-15, 15-14, 10-15, 15-11, 15-0) de Zweed Torbjorn Blomdahl.
In de eindstand van de Wereldbeker eindigt Philipoom tweede, na Frédéric Caudron die donderdag al zeker was van de eindzege.

Caudron, neemt de eerste plaatst over van de Nederlander Dick Jaspers.

Zwemmen

Nieuwe finale en BR voor Kimberly Buys

Kimberly heeft zich zondag op het EK kortebaanzwemmen in Istanboel voor de derde keer geplaatst voor een finale. Op de 200 meter rugslag zette ze in de reeksen de tiende tijd neer, en met 2:06.54 liet ze ook opnieuw een Belgisch record noteren. Ze dook vier honderdsten onder haar vorige record, dat ze had gevestigd op 14 november 2009 in Wachtebeke.

Kimberly Buys zwemt twee EK-finales niet om te trainen

Kimberly Buys staat, ondanks haar kwalificatie, niet op de startlijsten voor de finales van de 100m vlinderslag en de 200m rugslag zondagavond op het EK kortebaanzwemmen van Istanboel.

'Die beslissing was al eerder genomen', vertelde Lode Grossen, topsportcoördinator van de Vlaamse Zwemfederatie, zondag. 'De federatie zelf heeft niemand afgevaardigd naar Istanboel. Het zijn enkel een drietal zwemmers van Brabo en Bruno Claeys (van Brugse ZK) die gegaan zijn, onder leiding van Ronald Gaastra, coach van Brabo. Het is op vraag van deze coach dat ze zondag al naar huis zijn vertrokken, met als reden dat ze maandag kunnen trainen.'

Toch een opmerkelijke beslissing!

Dirk Van Tichelt tweede op wereldranglijst

Dirk Van Tichelt (-73 kg) is vijfde geworden op de Grand Slam judo in Tokio. Hij is er dus niet in geslaagd om het jaar af te sluiten als nummer één van de wereld.

Van Tichelt vrij in de eerste ronde haalde het een ronde later met waza-ari van de Nieuw-Zeelander Woo Su Choi. Daarna klopte hij met dezelfde score de Est Kunter Rothberg, maar in de kwartfinale moest hij zijn meerdere erkennen in de Japanner Yuki Nishiyama, die met ippon won.

Bobsleevrouwen behalen criteria Winterspelen

Elfje Willemsen heeft zaterdag de veertiende plaats behaald op de vierde wereldbekermanche bobslee van het seizoen in het Duitse Winterberg. Samen met remster Eva Willemarck eindigde ze na twee manches op een zesde plaats in het landenklassement (1 bob per land). Daardoor voldoen ze aan de selectiecriteria van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) met het oog op deelname aan de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver.

Om naar de Spelen in Vancouver te mogen, moeten ze officieel ook voldoen aan de IOC-norm. Hiervoor dienen ze genoeg punten te verzamelen zodat ze bij de beste twaalf landen op de wereldranglijst komen..

Er staan nog drie WB-wedstrijden (het Duitse Altenberg (19/12), het Duitse Königssee (8/01) en Sankt-Moritz) op het programma.

Toch een mooi resultaat van deze beide dames!

donderdag 10 december 2009

Voorstel van Ulla Werbrouck kan 152 topsporters behoeden voor schorsing

Minister Muyters heeft in de commissie van het Vlaams parlement aangegeven dat er op dit ogenblik 3 sporters zijn die volgens het anti-dopingdecreet 3 streepjes achter hun naam hebben, 8 met 2 streepjes en 144 met één streepje. In totaal zijn er 680 sporters in Vlaanderen onderworpen aan de where-abouts verplichtingen, 3 van hen zijn of zullen binnenkort worden geschorst. Voor LDD is het belangrijk dat de 152 topsporters die een sanctie riskeren alsnog de kans krijgen om zich te verdedigen, vooraleer ze voor het voldongen feit van de schorsing worden geplaatst.

Ulla Werbrouck, Vlaamse parlementslid LDD: “Wij hebben een voorstel van decreet ingediend om het ergste te voorkomen. Vooral de 8 sporters die al 2 streepjes hebben ‘opgelopen’ moeten de kans krijgen om zich te verdedigen voordat het onvermijdelijke gebeurt. Ze moeten hier in Vlaanderen de kans krijgen om de eventuele fout of nalatigheid toe te lichten, eventueel te betwisten, en dat moet voor iedere overtreding mogelijk zijn, omdat de sanctie anders niet in verhouding staat tot de overtreding.”

Minister Muyters heeft over het dossier Wickmayer ook uit de biecht geklapt, en gezegd dat Yanina Wickmayer in 2008 diverse maanden meedraaide in een proefproject van het ADAM systeem. De minister gebruikt dit feit om sommige collega’s de les te spellen omdat ‘velen zich lieten meeslepen in een emotionele collectieve verontwaardiging en niet geremd waren door de kennis van het dossier.”

Ulla Werbrouck: “Los van het feit of Muyters hiermee het geheim van het dossier schendt, moet de minster niet zo hoog van de toren blazen. Hij was het die in de algemene hysterie rond de schorsing van Malisse en Wickmayer heeft voorgesteld om aan de ongelukkige topsporters financiële steun te geven om in beroep te gaan. Minister Muyters zou beter werk maken van een eigen administratieve beroepsprocedure hier in Vlaanderen, en mijn voorstel van decreet zo snel mogelijk overnemen. Voor meer dan 150 topsporters kan hij nu het verschil maken, en daarvoor hoeft hij geen eurocent belastingsgeld uit te geven.”

LDD beklemtoont in het voorstel van decreet (hierbij) de noodzaak om nu de rechten van verdediging van de elitesporters te maximaliseren. Bij de opbouw van het administratief dossier moet de mogelijkheid worden ingeschreven om beroep te kunnen aantekenen bij de disciplinaire commissie na en per kennisgeving van een registratie van een streepje. Bovendien dient in een tweede aanleg te worden voorzien in de tuchtrechtelijke procedure als een elitesporter van een dopingpraktijk wordt beschuldigd voordat hij of zij naar het TAS moet.

dinsdag 8 december 2009

Whereabouts: LDD-voorstel van decreet voorziet beroepsprocedure in eigen land

Vlaams parlementslid Ulla Werbrouck (LDD) gaat vandaag/dinsdag een voorstel van decreet indienen ter vervanging van het huidige anti-dopingdecreet.

Het voorstel voorziet in een beroepsprocedure in eigen land, zowel bij afzonderlijke whereaboutsovertredingen als bij de tuchtrechtelijke vervolging 'na drie streepjes'.

Het voorstel van de LDD-politica omvat twee luiken.

Enerzijds moet het voor sporters mogelijk worden om bij elke geregistreerde overtreding beroep aan te tekenen bij een onafhankelijke instantie. Na drie 'streepjes' wordt een dossier immers gekwalificeerd als een dopingpraktijk.

De gevolgen daarvan kunnen zwaar zijn, waarschuwt ze, verwijzend naar de recente gebeurtenissen rond bokser Sugar Jackson en tennissers Yanina Wickmayer en Xavier Malisse.

Daarnaast voorziet het voorstel ook in een Vlaamse beroepsprocedure bij tuchtrechtelijke vervolging na drie overtredingen. Nu moeten sporters daarvoor naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne.

"Niet alle elitesporters verdienen echter voldoende geld en kunnen bijgevolg soms amper zo'n procedure bekostigen," klaagt de voormalige judoka.

Concreet wil LDD administratief beroep mogelijk maken bij de disciplinaire commissie tijdens de opbouw van het administratieve dossier.

Van zodra het om een vervolgde dopingpraktijk gaat, wordt het recht op een tweede aanleg in Vlaanderen ingeschreven. Dit is ook te organiseren door de sportfederaties, waarvan de meeste zich al verenigd hebben in het Vlaams Dopingtribunaal.

"De nodige instanties om het decreet snel uit te voeren bestaan", verduidelijkt voorzitter Jean-Marie Dedecker. "Het volstaat om het decreet te veranderen en hen die bevoegdheden toe te wijzen."

Tenslotte bevestigt Werbrouck dat er een plaats moet blijven voor het TAS.

Maar vooraleer men naar het TAS moet stappen, wordt er een tweede aanleg in eigen land en volgens eigen rechtsregels georganiseerd om zodoende de rechten van verdediging van de elitesporters te maximaliseren.

"We kunnen niet uit het internationale verhaal stappen, want dan zetten we Vlaanderen op heel wat vlakken buiten spel," aldus het parlementslid.

Lees hier het volledige voorstel...